Kada prvi put pokrenete progeCAD, prikazaju se standardna (Standard), crtačka (Draw), prilagodi (Modify), redoslijed crtanja (Draw Order), stilska (Style), i svojstvo elemnata (Entity Properties) alatna traka. progeCAD nudi tucet različitih alatni traka, koje možete prilagoditi dodavajući ili brišući alata s njih. Možete i premještati ili mijenjati veličinu alatnih traka, te izraditi nove alatne trake. Možete koristiti izbornik prečaca za prikazivanje ili skrivanje alatnih traka.
Možete birati i da li će se alatne trake prikazati u malom ili velikom formatu ili u boji. Postoji izbor prikazivanja ili skrivanja pomoć za alate, koji prikazuju opis alata preko kojeg postavite pokazivač miša. Kako bi izvršili ove mogućnosti idite na Tools > Customize > Toolbar.
Alatne trake su usidrene ili plutajuće. Plutajuća alatna traka ima malu naslovnu traku i dugme za izlaz, može se mijenjati veličina te može biti premještena bilo gdje na ekranu. Usidrena alatna traka nema naslovnu traku i dugme za izlaz, ne može joj se mijenjati veličina i hvata jedan od rubova crtačkog prozora.
 • Kako bi usidrili alatnu traku, pomaknite je na obrub crteža; kako bi ga odsidrili udaljite je od ruba crteža.
 • Za premjestiti alatnu traku u područje sidrenja a da se ne usidri, pritisnite ctrl dok je pomičete.
 • Za pomicanje alatne trake, pomaknite je na novu lokaciju na ekranu.
 • Za promjenu veličine alatne trake, pomaknite pokazivač miša do ruba alatne trake dok se ne pokaže kursor za mijenjanje veličine, te povucite dok dobijete željenu veličinu.
Odabir alatnih traka koje želite prikazati
1.Učinite jedno od slijedećeg:
 • odaberite View > Toolbars.
 • Kliknite desnu tipku miša dok je pokazivač na bilo kojoj usidrenoj alatnoj traci kako bi se pokazao izbornik prečaca alatnih traka.
2.Označite alatne trake koje želite prikazati.
3.Ukoliko se alatna traka ne pojavi u izborniku prečaca, odaberite Toolbars.
4.U dijaloškom okviru Select Toolbars, označite alatne trake koje želite prikazati, te zatim kliknite na OK.
progeCAD odabir alatnih traka
označite kvačice za alatne trake koje želite prikazati

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

  Unesi svoju e-mail adresu:

  Delivered by FeedBurner

  Picture
  progeCAD upute
  Ovdje se nalaze online upute na hrvatskom jeziku za CAD aplikaciju ProgeCAD. Kako je ProgeCAD baziran na IntelliCAD-u veći dio ovih uputa je primjenjiv i na druge IntelliCAD bazirane aplikacije. S vremenom će se ove upute proširivati (ipak je to velik posao sastaviti priručnik za ovako opširnu aplikaciju) i dopunjavati video uputama. Ukoliko imate problema s funkcijama koje ovdje još nisu objavljene možete mi poslati e-mail s opisom Vašeg problema. Rado ću pomoći!

  Categories

  All
  Početak Rada
  Početak Rada
  Uvod

  Picture
  RITEH d.o.o.
  Program za projektiranje progeCAD omogućuje AutoCAD izgled i osjećaj po 15 puta nižoj cijeni. Najbolji je izbor za inženjere, arhitekte, dizajnere i sve koji trebaju kvalitetan CAD program po pristupačnoj cijeni. Osim progeCAD-a za Windowse, za korisnike Mac računala tu je iCADMac.

  ----------
  ©2009 CAD support center
  impressum
  uvjeti korištenja